Olejek rycynowy na zmarszczki i problemy skórne

olejek rycynowy na zmarszczki
Olejek rycynowy to skuteczny i naturalny produkt kosmetyczny, pozwalający m.in. chronić przed starzeniem skóry

Większość kobiet bez wątpienia pragnie ciszyć się pięknym i młodym wyglądem skóry. Niestety, ale efekt taki jest czasem trudny do osiągnięcia. Istnieją jednak pewne naturalne metody, które pozwalają znacznie się do niego przybliżyć. Jednym z nich jest bez wątpienia coraz częściej polecany olejek rycynowy na zmarszczki i inne problemy skórne, zapewniający wspaniałe działanie pielęgnacyjne i regenerujące. Poznajmy jego najważniejsze właściwości i zakres działania.

Żeby osiągnąć efekt pięknej i zdrowej skóry twarzy, większość ludzi często korzysta z drogich kremów kosmetycznych, zabiegów kosmetycznych oraz chirurgicznych, aby pozbyć się chociażby zmarszczek pod oczami lub na czole. Jednak co się stanie, gdy zaczną się pojawiać te drobne linie mimiczne i delikatne zmiany już młodym wielu? Bez wątpienia warto sięgnąć po olejek rycynowy, który zapewnić może bardo skuteczną ochronę.

Mówiąc o drobnych liniach i zmarszczkach, mamy zazwyczaj na myśli pierwsze widoczne oznaki starzenia. Dla jednych są one nieuniknione i pełne wdzięku, dla innych stanowią spory problem i brak akceptacji. Wraz z wiekiem, wewnętrzne warstwy skóry kurczą się i stają się coraz cieńsze, co sprawia, że ​​skóra zaczyna tracić elastyczność i jędrność. Co jeśli nie stać Cię na te drogie kremy, czy rozmaite zabiegi? Nie martw się, ponieważ zawsze możesz skorzystać z domowych środków na pielęgnację skóry, które są całkowicie naturalne i bezpieczne w użyciu na skórze, a do tego zupełnie niedrogie.

Olejek rycynowy na zmarszczki i nie tylko

Skoro o tym mowa, czy próbowałeś kiedyś oleju rycynowego do pielęgnacji skóry, zwłaszcza do pozbywania się zmarszczek i drobnych linii mimicznych na twarzy? Często zadawanym pytaniem przez wielu ludzi jest: „czy olej rycynowy jest dobry na czoło i zmarszczki pod oczami?”. Być może nie wiedziałeś o tym, ale olejek rycynowy rzeczywiści może rozwiązać większość problemów ze skórą i włosami, a do tego jest chętnie wykorzystywany w wielu profesjonalnych preparatach kosmetycznych.

olejek rycynowy
Źródło: http://www.nazmarszczki.com.pl/

Olejek rycynowy to rodzaj oleju roślinnego, który zawiera cenną witaminę E, białko i omega-6 i 9, a także inne składniki odpowiedzialne za utrzymanie zdrowia i pięknego wyglądu skóry oraz włosów. W wielu przypadkach jest on znacznie lepszy niż olej kokosowy lub oliwa na twarz, które mogą powodować zatkanie porów i wzmagać wypryski. Coraz częściej polecany olejek rycynowy na zmarszczki ma bowiem niski współczynnik komedogenny. Jest także doskonałym środkiem nawilżającym dla skóry, ponieważ wypełniony jest składnikami, o właściwościach zmiękczających, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe doskonale penetrują skórę. Dzięki temu skóra staje się coraz gładsza i bardziej miękka. Odmładzając skórę i sprawiając, że wygląda młodziej, olejek rycynowy przyczynia się do utrzymania elastyczności skóry i stymuluje produkcję kolagenu. Dodatkowo chroni skórę przed wolnymi rodnikami i innymi szkodliwymi czynnikami utleniającymi, które zapobiegając niszczeniu komórek skóry, a tym samym jej wiotczeniu. Stosując olejek rycynowy na zmarszczki i inne dolegliwości skóry można zatem osiągnąć bardzo zadowalające efekty, jednak wymaga się przy tym regularności i cierpliwości.

Olejek rycynowy na twarz i inne części ciała

Olejek rycynowy to bardzo wszechstronny i uniwersalny środek kosmetyczny, który cieszy się na całym świecie coraz większą popularnością. Oprócz cennych właściwości regeneracyjnych, posiada także wiele innych zastosowań, o których wspominamy poniżej.

  1. Opóźnianie oznak starzenia

Przede wszystkim można zastosować olejek rycynowy na zmarszczki i wszelkiego rodzaju linie mimiczne. Produkt ten przechodzi głęboko w warstwy skóry i zachęca do produkcji kolagenu i elastyny. Regularne jego stosowanie zapewnia zapewnia dłuższe utrzymanie młodzieńczego wyglądu.

  1. Domowy krem ​​do rąk

Można mieszać równe pewne części oleju rycynowego i oleju sezamowego, aby uzyskać odżywczy krem ​​do rąk. Nałóż go na noc i ciesz się z miękkich i nawilżonych dłoni po obudzeniu.

  1. Naturalny środek nawilżający

W przeszłości bardzo często stosowano olej rycynowy jako naturalny środek nawilżający. Ale czy wiesz, że możesz również używać oleju rycynowego do podtrzymania blasku twarzy?

Kroki do użycia:

  • Przed pójściem spać na twarz zaaplikuj kilka kropli oleju rycynowego
  • Całość delikatnie wmasuj w jej powierzchnię
  • Przykryj twarz wilgotną szmatką na 1-2 minuty
  • Zetrzyj nadmiar oleju wacikiem i idź do łóżka
  • Po obudzeniu doświadczysz miękkiej, nawilżonej i naturalnie świecącej skóry twarzy
  1. Olej rycynowy na trądzik

Olej rycynowy zawiera kwas oleinowy rycyny, który doskonale usuwa trądzik.

Jak używać:

  • Oczyść twarz ciepłą wodą, aby otworzyć pory
  • Wmasuj w twarz niewielkie ilości oleju rycynowego i idź spać
  • Twarz delikatnie zmyj następnego dnia rano i nałożyć naturalny środek ochronny z filtrem UV, aby uzyskać natychmiastowy blask na twarzy

Leczenie trądziku za pomocą oleju rycynowego pokaże pierwsze wyniki w ciągu kilku dni.

  1. Naturalny olejek do masażu ciała

Olejek rycynowy ma wiele korzyści terapeutycznych i leczniczych. Można go użyć również do masażu ciała, ponieważ wiadomo, że zapewnia cenne moce lecznicze, które m.in. łagodzą ból mięśni.

  1. Środek leczniczy na problemy trawienne

Można również użyć oleju rycynowego, aby uwolnić się od dolegliwości wątroby lub po prostu po zaburzeniach pracy układu trawiennego.

Kroki do użycia:

  • Zastosuj oleju rycynowy na częściach ciała, które wymagają leczenia
  • Przykryj dany obszar folią plastikową, aby zapobiec plamieniu
  • Pozostaw go przez 45 minut do godziny
  1. Pomoc w redukowaniu blizn

Kwasy tłuszczowe w oleju rycynowym wnikają głęboko w tkankę bliznowatą i wspomagają wzrost nowych, zdrowych komórek. Pomaga to zmniejszyć rozmiar blizny w czasie.

  1. Zmniejszanie plam i skaz skórnych

Te same kwasy tłuszczowe, o których mówiliśmy powyżej, pomagają również zmniejszyć pigmentację skóry. Plamy, przebarwienia i inne nierówne odcienie skóry można redukować dzięki regularnemu nakładaniu oleju.

  1. Środek na rozstępy

Dla wielu kobiet ciąża oznacza nieestetyczne rozstępy. Ale regularne stosowanie tego cennego oleju podczas ciąży łagodzi świąd i zapobiega powstawaniu rozstępów.

  1. Leczenie popękanych pięt

Powiedzieliśmy już, że olej rycynowy jest dobrym środkiem nawilżającym. To magiczne lekarstwo jest również świetne na popękane pięty. Olej ten łatwo się wchłania i po kilku tygodniach da się zauważyć delikatniejszą i bardziej miękką skórę na piętach. Warto go przede wszystkim stosować na noc, zakładając skarpetki, by nie pobrudzić pościeli.

Podsumowanie

Więc następnym razem, gdy zobaczysz butelkę oleju rycynowego na półce w aptece lub sklepie z kosmetykami naturalnymi, warto się nią zainteresować. Istnieje bardzo wiele różnych jego zastosowań i potencjalnych korzyści, z których bez wątpienia warto skorzystać. Nie bez znaczenia jest również fakt, że olejek rycynowy kosztuje jedynie od kilku do kilkunastu złotych, co jest ceną bardzo niską i dostępną praktycznie dla każdego.

Jeśli twoje drogie kremy i balsam nie zrobiły nic dla ochrony przed zmarszczkami, spróbuj naturalnego środka, takiego jak olej rycynowy. Zanim jednak go spróbujesz, warto poznać swój typ skóry i wykonać test antyalergiczny. Zawsze pamiętaj, że to, co działa dobrze dla jednej osoby, może nie być odpowiednie dla ciebie. Olejek rycynowy na zmarszczki to jednak bardzo tania i łatwa w zastosowaniu formuła, która może pomóc w ochronie i regeneracji skóry u znaczniej większości osób.

Post Author: Dorota Kozicka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *