Categories: Zabiegi kosmetyczne

Olej z pestek malin – Właściwości i zastosowania

Olej z nasion malin to m.in. naturalny środek przeciwzmarszczkowy

Olej z pestek malin wykazuje liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne dla skóry twarzy i ciała. Zawiera cenne składniki aktywne, które mogą skutecznie wspomagać ochronę przeciwzmarszczkową. Ponadto jest lekki i nie zatyka porów twarzy. W niniejszym wpisie przybliżam olej z pestek malin w kontekście zastosowań kosmetycznych.

Nie należy go mylić z olejkiem malinowym, używanym do aromaterapii, gdyż olej z nasion czerwonych malin jest tłoczony na zimno z pestek owoców. Zawiera liczne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Uważa się, że pośród wielu korzyści zapewnia ochronę przed słońcem i zmarszczkami.

Ochrona przed słońcem ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania rakowi skóry, ale także jej starzeniem. Ale chociaż olej z pestek malin zapewnia pewną ochronę przed promieniowaniem UV, ochrona ta nie jest wystarczająca, aby chronić skórę przed uszkodzeniem przez słońce.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym oleju, jego wielu korzyściach zdrowotnych i dlaczego nie jest skutecznym filtrem przeciwsłonecznym.

Czy olej z pestek malin jest skutecznym filtrem przeciwsłonecznym?

Przez lata przeprowadzono wiele badań potwierdzających zdolność olejku z czerwonych malin do pochłaniania promieni UV.

Różne rodzaje promieniowania UV obejmują UVB, UVC i UVA. Ryzyko raka skóry różni się w zależności od rodzaju promieniowania:

  • Promienie UVC są absorbowane przez atmosferę i nie docierają do powierzchni ziemi. Z tego powodu nie jest to czynnik wysokiego ryzyka raka skóry.
  • Promieniowanie UVB jest powiązane z rakiem skóry, ponieważ może uszkodzić górną warstwę skóry i zmienić DNA w skórze.
  • Promieniowanie UVA wnika głęboko w skórę. Niechroniona ekspozycja na te promienie może prowadzić do przedwczesnego starzenia się skóry i zwiększać ryzyko rozwoju raka skóry.

Według wyników badań olej z pestek malin może pochłaniać promienie słoneczne UVB i UVC, ale oferuje ograniczoną ochronę przed UVA. Promienie UVA zwiększają ryzyko raka skóry i innych problemów skórnych, takich jak zmarszczki i przedwczesne starzenie się.

Oto podsumowanie korzystnych właściwości oleju z pestek czerwonej maliny:

 

Charakterystyka oleju z pestek czerwonych malin

 

Korzyści zdrowotne

 

pochłania promienie słoneczne UVB i UVC

 

zapewnia pewną ochronę przed promieniowaniem UV ( ale nie chroni przed promieniowaniem UVA )

 

przeciwutleniacze i niezbędne kwasy tłuszczowe zwalczają stres oksydacyjny i zmniejszają stany zapalne

 

może łagodzić stany zapalne skóry, takie jak egzema , trądzik różowaty i łuszczyca

 

dobre źródło witaminy A i witaminy E

 

zachęca do zdrowej regeneracji i wzrostu komórek skóry

 

wysoki poziom fitosteroli

 

zmniejsza transepidermalną utratę wody, pomagając skórze zachować nawilżenie i nawilżenie

 

niekomedogenny

 

nie zatyka porów skóry

 

przeciwutleniacze i witaminy A i E

 

stymuluje produkcję kolagenu i spowalnia proces starzenia się skóry

 

kwas linolowy

 

pomaga zrównoważyć naturalne oleje skóry i zmniejsza wypryski trądzikowe

 

może zmniejszyć bakterie i łagodzić stany zapalne w jamie ustnej

 

promuje zdrowie jamy ustnej

 

Więcej można znaleźć na  stronie: https://www.olej.edu.pl/olej-z-pestek-malin/

Olej z pestek malin w zastosowaniach kosmetycznych

Ponieważ olejek z czerwonych malin ma liczne korzystne właściwości, czasami jest zawarty jako składnik kremów do twarzy, szamponów, pomadek i balsamów. Typowe zastosowania oleju obejmują:

1. Antiaging

Jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy oraz witamin A i E, olej z pestek malin może spowolnić proces starzenia, stymulować produkcję kolagenu i pomóc skórze wyglądać młodziej i młodziej.

2. Trądzik

Dobra rutyna do pielęgnacji skóry to pierwsza linia obrony przed trądzikiem.

Tradycyjne leczenie trądziku zawierające nadtlenek benzoilu lub kwas salicylowy może skutecznie zwalczyć przebarwienia. Ale te składniki przeciwtrądzikowe mogą powodować wysuszanie skóry.

Olej z czerwonych malin działa jak naturalny środek na trądzik, ponieważ kwas linolowy w oleju pomaga przywrócić równowagę naturalnym olejom skóry, czyli sebum. Mniej sebum może prowadzić do mniejszego trądziku. Fakt, że olej z pestek malin nie zatyka porów, przyczynia się również do zmniejszenia wyprysków.

3. Sucha skóra

Niezależnie od tego, czy Twoja skóra jest czasowo odwodniona, czy przewlekle sucha, zastosowanie kilku kropli olejku z czerwonych malin może pomóc zwiększyć poziom nawilżenia skóry, zmiękczając suche plamy na twarzy.

4. Zapalenie skóry

Przeciwzapalne działanie olejku z nasion malin łagodzi również objawy stanów zapalnych skóry, takich jak egzema , trądzik różowaty i łuszczyca. Sucha skóra jest również objawem tych stanów. Olejek może nawilżyć i zmiękczyć skórę, a także zmniejszyć zaostrzenia i podrażnienia, takie jak swędzenie, obrzęk i zaczerwienienie. Olej z pestek malin może być z powodzeniem stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego.

5. Zapalenie dziąseł

Olejek z czerwonych malin nie tylko przynosi korzyści Twojej skórze, gdyż może również przynieść korzyści Twojemu zdrowiu jamy ustnej. Zapalenie dziąseł jest łagodną postacią choroby dziąseł charakteryzującą się stanem zapalnym, spowodowanym nagromadzeniem płytki nazębnej i bakterii w jamie ustnej.

Olej ten może redukować bakterie w jamie ustnej i łagodzić stany zapalne wokół tkanki dziąseł, łagodząc zaczerwienienia, obrzęki i ból dziąseł. Można go użyć oleju z czerwonych malin jako płukanki do ust lub wybrać pastę do zębów zawierającą czerwone nasiona malin jako jeden z głównych składników.

6. Ochrona przed słońcem

Chociaż olej z czerwonych malin nie zapewnia wystarczającej ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UV i rakiem skóry, można go stosować wraz z filtrem przeciwsłonecznym. W tym celu należy nakładać go pod krem ​​przeciwsłoneczny, aby zwiększyć nawilżenie.

Na koniec

Korzyści ze stosowania oleju z pestek malin rozciągają się od zmniejszenia stanu zapalnego do spowolnienia procesu starzenia. Jednak pomimo wielu korzystnych właściwości nie należy go stosować jako jedynego rodzaju ochrony przeciwsłonecznej.

Olej z czerwonych malin może nie być odpowiedni dla wszystkich. Jeśli jest się uczulonym na maliny, można również być uczulony na powstający z nich olej. Oznaki reakcji obejmują zaczerwienienie, obrzęk, wysypkę i swędzenie.

W celu uniknięcia problemów warto nałożyć olej na testowy fragment skóry przed nałożeniem go na większy obszar twarzy lub ciała.

Dorota Kozicka

Recent Posts

Zmarszczki marionetki – przyczyny, leczenie i zapobieganie

Zmarszczki marionetki są częstą i naturalną oznaką starzenia, która pojawia się wokół ust i podbródka.…

6 miesięcy ago

Kurze łapki – Jak zapobiegać i leczyć

Oczy odgrywają ważną rolę w prawie każdym wyrazie twarzy używanym do komunikacji. Nadmierne używanie mięśni…

1 rok ago

Masaż twarzy – Techniki i efekty

Zabieg masażu twarzy z pewnością każdemu może pomóc zrelaksować się po bardzo pracowitym tygodniu. Masaż…

1 rok ago

Zmarszczki palacza – Czym są i jak leczyć

Zmarszczki palacza to pionowe linie od górnych części ust do nosa. Również osoby niepalące mogą…

1 rok ago

Dieta przeciwzmarszczkowa dla pięknej skóry

Dieta przeciwzmarszczkowa to nic innego jak zapewnienie organizmowi odpowiednich składników odżywczych, które będą chronić skórę…

2 lata ago

Wypełnienie doliny łez – Na czym polega?

Obszar pod oczami jest powszechnie występującym problemem pielęgnacyjnym. Widoczne zmiany w tym obszarze są często…

2 lata ago